dimecres, 6 d’agost del 2014

COMUNICAT DAVANT L'AGRESSIÓ DE LA POLICIA LOCAL A 4 PERSONES DE LA PAH-GIRONA-SALT

COMUNICAT DAVANT L'AGRESSIÓ DE LA POLICIA LOCAL A 4 PERSONES DE LA PAH-GIRONA-SALT DINS L'AJUNTAMENT DE GIRONA, DESPRÉS DE L'ORDRE D'INTERVENCIÓ POLICIAL GENS ASSENYADA DE L'ALCALDESSA EN FUNCIONS, MARIA ÀNGELS PLANAS

La PAH-GIRONA-SALT vam assistir ahir dimarts al matí a una reunió programada amb l'AJUNTAMENT DE GIRONA per tractar diverses qüestions importants per a la defensa del DRET A L'HABITATGE. Com sempre que assistim a reunions, hi vam anar un grup de persones. Érem 24 en total. En canvi, de l'equip de govern de CiU no va aparèixer cap representant. Cap regidor de CiU va considerar que els temes que hi anàvem a tractar eren del seu interès. A la reunió només s'hi va presentar un treballador de l'Ajuntament, el tècnic de Serveis Socials i responsable de centres cívics, Amadeu Mora. Abans de començar la reunió vam demanar al tècnic municipal l'assistència d'una persona representant polític. Mora va dir que ho anava a preguntar i va tornar dient que no era possible, que no hi havia a l'Ajuntament cap regidor i que l'Alcaldessa en funcions tenia una reunió a Hisenda.

Davant d'això, la reunió es va dur a terme amb el tècnic municipal, com a únic interlocutor. Li vam demanar que traslladés el nostre malestar per la manca de representants polítics, així com els temes que portàvem preparats per tractar i tota una bateria de propostes. Nosaltres vam començar la reunió parlant dels talls d'aigua i llum, de la greu situació de moltes persones i famílies que ocupen pisos en condicions miserables, de la moció que preveu sancionar als bancs que mantinguin pisos buits, vam fer propostes concretes sobre com l'Ajuntament pot ajudar a les persones afectades per la hipoteca amb la darrera sentència del TJUE i sobre els lloguers que cobra l'Ajuntament, etc.

Ja al final d'aquella reunió, Mora va voler parlar de la Sala Gran de l'Espai Marfà, la sala municipal on l'ASSEMBLEA DE LA PAH-GIRONA-SALT, formada per entre 120 i 150 persones, ens reunim cada divendres a la tarda des de fa tres anys. Un tema que també ens preocupava la PAH-GIRONA-SALT, ja que ens havien arribat rumors que CiU volia cedir l'ús d'aquesta sala, el mateix dia i hora a la recentment creada PAH-GIRONÈS. Mora ens va comunicar que l'equip de govern de CiU no ens reconeix com a "PAH oficial" i que per tant, ja no seria possible disposar d'aquest equipament. També ens va dir que pel mateix motiu, l'equip de govern de CiU tampoc ens reconeix per a ser membres de la Taula pel Dret a l'Habitatge de Girona. Una Taula impulsada per la PAH-GIRONA-SALT fa dos anys, que va ser la primera que es va posar en marxa arreu de Catalunya i de l'Estat. Davant d'aquesta situació greu i injusta vam tornar a demanar a Mora que l'Alcaldessa en funcions ens atengués i Mora ens va dir que no era possible.

Aleshores, vam decidir cercar a l'Alcaldessa en funcions dins l'Ajuntament per traslladar-li en persona el nostre malestar. La vam trobar al seu despatx sola: en aquell moment no tenia cap reunió. Quan vam dir a Planas que no pensàvem marxar, va decidir reunir-se amb nosaltres a la Sala d'Alcaldia. A la reunió també s'hi va sumar el Regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, que va aparèixer, tot i que se'ns havia dit que no hi era. Llavors sí que va començar la reunió de debò!

D'entrada la PAH-GIRONA-SALT vam posar de manifest la greu situació que representa que l'equip de govern de CiU manipuli la utilització d'equipaments públics pels seus interessos polítics i que faci servir un conflicte dins d'un moviment social per afeblir la lluita pel Dret a l'Habitatge. Maria Àngels Planas ens va dir que desconeixia el problema de la sala on ens reunim i que ho havia de parlar amb l'Alcalde. Li vam demanar que, si calia, el truqués. El regidor i ella van sortir de la sala. Quan van tornar ens van explicar que havien parlat amb l'Alcalde Puigdemont i que no hi hauria problema perquè seguim utilitzant la sala sempre i quan presentem un NIF d'una entitat. Nosaltres els hi vam recordar que ja fa tres anys que fem les nostres Assemblees a aquesta sala i que mai ens havien demanat cap NIF, però que de totes maneres, per part nostre no hi ha inconvenient en presentar l'acreditació d'una altra entitat o bé la nostra.

Després vam passar a tractar el tema de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l'Habitatge de Girona, formada fa dos anys gràcies a l'impuls de la PAH-GIRONA-SALT i on hi participen els partits polítics i entitats relacionades amb temes d'habitatge. Vam demanar a l'equip de govern de CiU que deixin de manipular el funcionament de la Taula d'Habitatge local. Els vam reclamar que ens tornin a posar dins la llista de correus des d'on es convoquen les reunions de la Taula. L'Alcaldessa en funcions ens va dir que no podia tornar a trucar a l'Alcalde, ja que està de vacances. I nosaltres li vam contestar que no calia tornar-lo a trucar, que calia que ella mateixa prengués una decisió i que la decisió que trobàvem més assenyada i justa era tornar-nos a incloure al llistat de correus. Així tindrem ocasió de participar en les reunions de la Taula. El regidor Eduard Berloso va intervenir tot seguit dient que això era complicat a causa del problema personal que tenia el Defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, que també forma part de la Taula. Nosaltres li vam dir que novament estava manipulant la situació i que ja saben que l'enfrontament amb el suposat Defensor de la Ciutadania no és una qüestió personal, és un debat polític, ja que Llorente -que té 14 pisos en propietat, molt d'ells llogats- va promoure el desnonament d'una companya de la PAH-GIRONA-SALT. A més, Llorente va dir durant una roda de premsa que la persona que anava a desnonar era "una prostituta". Es dona el cas que la persona a qui Ramon Llorente volia desnonar per no poder pagar els 500Eurmensuals del lloguer, estava present a la reunió i ella mateixa va explicar que efectivament el mal anomenat 'Defensor de la Ciutadania' no va respondre a les reiterades peticions del nostre col·lectiu i d'ella mateixa com a persona afectada, per aturar el desnonament i buscar una alternativa habitacional. Ramon Llorente va dir a la comissió de la PAH-GIRONA-SALT que el va anar a veure en diverses ocasions per tractar aquest tema, que no pensava aturar el desnonament. Finalment la pressió de la PAH-GIRONA-SALT fent públic el cas, va aconseguir que el desnonament s'aturés i que els Serveis Socials de l'Ajuntament de Salt trobessin un habitatge amb un lloguer social que l'afectada podia pagar.

En aquest punt de la reunió, amb els ànims encesos, li vam dir a Planas que no ens deixava altre remei que iniciar una campanya d'escratxes a CiU. S'ho va prendre com una amenaça, tot i que li vam aclarir que els escratxes eren una forma de defensa social de la població legal, tal com ja han reconegut diversos tribunals a l'Estat Espanyol. L'Alcaldessa en funcions va dir que ja n'hi havia prou, que no podia tornar a trucar a l'Alcalde i que s'acabava la reunió. Li vam dir que teníem molts temes importants per tractar i li vam demanar que sortís a parlar-ho amb qui calgués amb tranquil·litat i que nosaltres esperaríem que s'ho pogués rumiar. Vam insistir que no demanàvem res que no fos de sentit comú i just: en concret la nostra petició va ser i continua essent que el regidor Berlosodonés la instrucció al tècnic que porta el grup de correus electrònics de la Taula d'Habitatge de tornar-nos-hi a incloure.


Llavors Planas ens va amenaçar de fer venir la Policia i nosaltres li vam tornar a demanar que s'ho pensés bé, que aquesta no era la manera correcta ni democràtica de tractar un conflicte amb un col·lectiu local que lluita per qüestions tan importants com el Dret a l'Habitatge. El tècnic, el regidor i l'alcaldessa van sortir de la sala. I el següent que va passar, després d'una estona breu, és que van entrar uns 15 agents de la Policia Local. Els vam explicar que estàvem esperant la resposta de l'Alcaldessa en funcions. Un agent, sense identificar-se, ens va dir que sortíssim. Els agents van començar a acompanyar una per una a les persones que estàvem a la sala cap a fora. No vam presentar resistència. Diversos agents van començar a actuar de forma desproporcionada i agressiva, donant empentes i cops a dues companyes, mentre encara hi havia altres companyes que restaven de peu a la sala sense fer cap gesti violent i ni tan sols agafar-se per dificultar que la Policia les pogués treure. La tensió aleshores es va incrementar. I encara va pujar més, quan l'agent número 11168 va agredir de forma brutal a la companya Marta Afuera, mentre estava agafada per dos agents més. L'agent 11168 li va clavar puntades de peu i la va llançar escales avall, sense pensar en la seva integritat física. Dues dones que sortien en aquell moment de l'ascensor de la planta baixa de l'Ajuntament van ser testimonis dels fets i s'han ofert per declarar en la nostra defensa. Tot seguit , l'agent 11168 tot sol, va agafar un peu de la companya Marta Afuera, que seguia fent resistència passiva (o sigui no feia força) i la va arrossegat fins a l'exterior de l'Ajuntament. Altres agents van acompanyar a la resta de persones de la PAH-GIRONA-SALT fins a l'exterior de les instal·lacions municipals. Menys al company MarcGispert que havia gravat amb el seu telèfon els fets ocorreguts. Quatre agents el van arraconar, li van prendre el telèfon mòbil i li van esborrar les fotografies i vídeos que hi tenia dels fets ocorreguts -a la fotografia, es pot veure fins i tot a l'agent que porta el cabell recollit amb una cua, té el telèfon del nostre company a les seves mans-.

DENUNCIA AL JUTJAT DE GUÀRDIA:

Davant d'aquestes greus agressions, de l'actuació policial completament desproporcionada i de la manca d'actitud democràtica per part de l'Alcaldessa en funcions i dels agents de la Policia Local, vam anar al Jutjat de Guàrdia de Girona, on les 4 persones agredides van presentar denúncies contra l'Alcaldessa en funcions, Maria Àngels Planas, contra el cap del dispositiu policial, els agents que hi han participat i contra l'agent 11168 que va actuar de forma especialment greu. Ahir també vam anar al Centre de Salut d'Atenció Continuada Güell de Girona per rebre atenció mèdica i que ens fessin els comunicats mèdics pel Jutjat de Guàrdia. En els informes hi consten les lesions causades per la intervenció desmesurada i violenta d'alguns agents de la Policia Local.

Considerem que l'Ajuntament és la 'Casa del Poble' i que els polítics amb càrrecs representatius, tenen el deure d'atendre amb actituds de diàleg, empatia i bona fe als ciutadans i ciutadanes. La societat hem de reaccionar davant de la nul·la voluntat d'alguns polítics, en aquest cas de CiU, alhora de trobar sortides no violentes ni represives a les diverses situacions que pateixen les persones, agreujades i/o provocades per la manca de resposta política des de les administracions i davant d'una situació generalitzada de gran ESTAFA-crisi a la ciutadania. És molt greu que l'Alcaldessa en funcions, en lloc d'afrontar la situació amb una actitud democràtica i empàtica, utilitzi la força de la Policia per desallotjar a persones que, de forma pacífica, reclamem els DRETS MÉS ELEMENTALS, com és el cas del DRET A L'HABITATGE. I també és especialment greu que la força utilitzada per la policia sigui desproporcionada. És inconcebible en un Estat de Dret que la defensa dels Drets Socials es reprimeixi amb l'actuació injustificable de la força policial i que a més aquesta pugui actuar amb una violència que no té cap mena de justificació. És per tot això que farem tots els passos que estiguin a les nostres mans perquè es faci justícia.

Des de la PAH-GIRONA-SALT exigim que el govern de CiU assumeixi responsabilitats polítiques davant d'aquests fets tan greus, amb la dimissió de l'Alcaldessa en funcions i Regidora, Maria Àngels Planas. També exigim que CiU deixi de fer maniobres de manipulació per desactivar la lluita pels DRETS SOCIALS a la ciutat de Girona. No podem tolerar que es restringeixi la utilització d'equipaments públics per interessos partidistes.
D'altra banda, reclamem també dins del moviment de les PAHs, una actitud de responsabilitat alhora de resoldre els conflictes interns perquè l'enemic té molt poder i ens vol destruir. Pensem que ens hem d'esforçar per afrontar els conflictes interns de forma dialogant i inclusiva. Així evitarem donar munició a partits com CiU, que formen part del poder corrupte que ens ha abocat a l'enorme ESTAFA-crisi que patim. Som un moviment social de baix cap a dalt, on no hi hauria d'haver imposicions per part de cap cúpula i on, per tant, expressions com "aquesta és la PAH reconeguda i aquesta no" pensem des de la PAH-GIRONA-SALT que són incoherents amb els principis que el moviment de les PAHs volem promoure. Com a moviment social de referència que som, és important que sapiguem fer autocrítica i que aprenguem a resoldre els nostres propis conflictes de forma justa.

La PAH-GIRONA-SALT seguim treballant com ho hem fet sempre en la defensa del DRET A L'HABITATGE i el DRET A LA VIDA DIGNA. Els divendres ens reunim a l'Espai Marfà (C/ Santa Eugènia 146 de Girona) des de fa 3 anys: a les 16hcomença la REUNIÓ DE REBUDA DE PERSONES QUE VENEN PER PRIMERA VEGADA i a les 18hcelebrem l'ASSEMBLEA D'INFORMACIÓ, APODERAMENT I ORGANITZACIÓ on hi assisteixen entre 120 i 150 persones.

CREIEM QUE ÉS IMPORTANT RECORDAR LA FEINA FETA PER LA PAH-GIRONA-SALT. NOMÉS DURANT UN SOL SEMESTRE (EL PRIMER SEMESTRE DE 2014), AQUESTS SÓN ELS RESULTATS MÉS PALPABLES DE LA NOSTRA LLUITA:

- 39 desnonaments aturats (27 d'hipoteques i 12 de lloguers).

- 26 dacions en pagament completes.

- 24 lloguers socials de pisos d'entitats bancàries, d'imports que van dels 63 al 180 Euros.

- 22 famílies han alliberat de nou el seu habitatge -ocupat- que ja estava en mans d'un banc o de la SAREB, després d'un temps del desnonament.

- 63 processos nous contra bancs per clàusules abusives.

- L'assistència mitjana a les Assemblees de la PAH-GIRONA-SALT de gener a juny ha estat de 138 persones.

AQUESTS RESULTATS HAN ESTAT POSSIBLES GRÀCIES A UN ESFORÇ COL·LECTIU D'APRENENTATGE, APODERAMENT I DE LLUITA PEL DRET A L'HABITATGE I PEL DRET A LA VIDA DIGNA:

- La PAH-GIRONA-SALT hem organitzat 33 accions públiques de pressió, denúncia i visualització durant els primers 6 mesos del 2014.

- A banda de les accions, també duem a terme el que nosaltres anomenem "PAH-$$A-BANCS", que són visites col·lectives a les entitats bancàries perquè les persones afectades aprenguin a defensar-se, a presentar la documentació necessària i a lluitar pels seus drets individuals i col·lectius. El primer semestre de 2014 hem dut a terme 20 PAH-$$A-BANCS.

- 27 acompanyaments a persones de la PAH-GIRONA-SALT a Serveis Socials dels Ajuntaments o a altres administracions el primer semestre d'aquest any.

- 3 accions per defensar el DRET A L'AIGUA: 21 famílies han entrat instàncies a l'Ajuntament de Salt per reclamar que puguin tenir aigua potable a casa o que no els hi tallin per situacions de pobresa.

1 comentari:

  1. Es inadmisible que la Alcaldesa en función, Mª Angels Planas del Ayuntament de Girona, actúe con esta violencia cuando, en una reunión concertada para tratar temas que son derechos fundamentales para los ciudadanos de esta ciudad, esta, termine enviando a las fuerzas policiales para así acabar unas negociaciones que según esta señora consideró peticiones excesivas como fueron las siguientes; Mantener el derecho a utilizar una sala pública donde se reúnen semanalmente más de 130 personas afectadas por las hipotecas, esta sala estaba a disposición de la plataforma de la PAH Girona Salt desde hace más de 3 años. Este tema les preocupa enormemente a los políticos. Ellos saben perfectamente, que estas asambleas son espacios donde la gente aprendemos a organizarnos políticamente y a saber diferenciar la corrupción de la legalidad. Esto supone una bomba para ellos, y para evitar que esto ocurra, utilizan a sus fieles servidores los ¡¡ POLICIAS ¡¡ por cierto ¡ pagados con nuestros impuestos, para así desmantelar las organizaciones conflictivas, ¡¡ así es como ellos caracterizan a las personas que tenemos opinión propia y contraria a la forma de proceder de estos partidos de derechas ¡¡ Todos conocemos que su única preocupación es llenarse los bolsillos de dinero público, llevándose por delante no importa a quien, para poder seguir ocupando esos sucios sillones. Si compañeros, así actúan esta gentuza. y para demostrarnos que son fuertes y poderosos, ordenan a la policía que carguen violentamente contra toda clase de personas, en este caso la mayoría mujeres y niños, esta es una forma muy eficaz de meter miedo a la gente y plantearse la próxima vez, si merece la pena pedir a la Alcaldesa en funciones Mª Angels Planas cualquier derecho que como ciudadano tenemos y debemos exigir. Pronto llegarán las Elecciones, yo espero que analicemos la situación económica y social de este país y tengamos en cuenta el comportamiento de estos gobernantes para con sus ciudadanos y sepamos diferenciar unos políticos de otros. Aún y así, nos queda mucha lucha en la calle para no perder los pocos derechos sociales y económicos que nos quedan y que en su día, consiguieron otros muchos, dejando sus vidas en las cárceles y derramando su propia sangre. Ana Pozo

    ResponElimina